Reumatikervärlden

Reumatikervärlden var det första redesignuppdraget som vi gjorde tillsammans från Iris Media. Även om flera av oss drivit, utvecklat och gjort om både tidningar och andra redaktionella medier tidigare så var det här ett extra roligt uppdrag för oss på Iris Media.

Reumatikervärlden var det första redesignuppdraget som vi gjorde tillsammans från Iris Media. Även om flera av oss drivit, utvecklat och gjort om både tidningar och andra redaktionella medier tidigare så var det här ett extra roligt uppdrag för oss på Iris Media.

I projektet var jag art director och en av två projektledare där arbetet delades upp i innehåll och form, jag tog hand om formen.

Vi har skapat den nya formen och utvecklat den redaktionella strategin i flera kanaler. Sveriges största patienttidning Reumatikervärlden har fått nytt utseende och en egen podcast.

Jag arbetade med den strategiska utvecklingen tillsammans med Christina Öst. Utöver det har jag varit AD för projektet med redesignen. Den nya tidningsformen är gjord av Tove Harström och mig, Tove är formgivare och redigeringsansvarig på Iris Media.

Vårt primära mål med omgörningen var att ge fler läsare en bra och angelägen tidning. Tidningen hade redan innan vi gjorde om den läsare som älskar sitt magasin. Men för att de skulle bli fler behövde tidningen tilltala en bredare publik.

Vår idé är att Reumatikervärlden ska skriva rakare om vardag och hälsa, och vill få fler att känna styrka och inspiration i livet. Att ge Reumatikervärlden en återkommande podd var en av våra första idéer.

Det nya grafiska tilltalet är rakt och inkluderande. Tidningen ska också hjälpa organisationen att synas och höras bättre. Den ska lyfta fram Reumatikerförbunders frågor så att de får genomslag i det offentliga Sverige – göra skillnad, så att medlemmarna kan få bättre hjälp och stöd.

Typsnittet i tidningens vinjetter, ett av rubriktypsnitten och den nya logotypen är nytt och skapades i under 2014  av den grekiska byrån Parachute. Rubriktypsnitt, färgskala och pappersval är framtaget tillsammans med den nya redaktionella idén.

 

Bläddra i ett nummer av tidningen. – och hör beställaren tala om oss som utförare och om projektet.

Anne Carlsson, beställare av projektet berättar om arbetet, valet av oss som leverantör och mottagandet av den nya tidningen.

Sagt om den nya tidningen

– Det har varit både inspirerande och strukturerat att jobba med Iris Media när vi gjorde om tidningen. Vi hade tillfälle att sväva ut, men också gå stadigt framåt i processen. Kreativt!
Annelie Norberg
generalsekreterare Reumatikerförbundet vid lanseringen.
– Wow, vilken tidning! Jag hoppas att alla våra medlemmar är lika nöjda som jag. Spännande reportage om hur det är att leva med våra sjukdomar och hur sjukvården ser ut hos mig, men även det senaste på forskningsfronten, säger Anne Carlsson.
Anne Carlsson
Förbundsordförande
– Vilken fin tidning! Förr kunde det kännas som en sjukhustidning, men nu är den inspirerande, glad, rolig och lättläst. Kul att ni har gjort om den så bra!
Yvonne i Haninge
läsare och medlem i Reumatikerförbundet.