fbpx

Lägg till din rubriktext här

Logotyp för Caperi

I samband med att jag skapade den nya webbtidningen Caperi.com gjorde jag den här  logotypen. Uppdraget var att ta fram ett namn och en logotyp som är okomplicerat, rappt och inkluderar hela Afrika, från Afrikanska hornet i nordöst till Kap horn i syd.

Typografiskt är logotypen framför allt anpassad för att utgöra sidhuvud till nyhetswebben.  Logotypens typsnitt och formspråket för webbplatsen uttrycker stolthet och signalerar med sin stil nyheter och journalistik. Logotypen visar en vilja att med gasellens vaksamhet och snabbhet vilja att berätta det som inte annars berättas. Min intention var att balansera den pigga kaxigeten med klassiskt tidningsuttryck.

Merparten av nyhetswebbens besökare lever av olika orsaker i exil och är mycket intresserade av att följa händelseutvecklingen i hemlandet. Gärna i en mer fokuserad och dedikerad afrikansk rapportering än vad medier generellt kan erbjuda.

Den största besökargruppen är ursprungligen från det multietniska området på det afrikanska hornet och lever i väst, de har länge följt föregångaren till Caperi. För dem har jag ritat med den röda gasellen som tar ett språng, framåt ur logotypen. Gasellen är för många en kraftfull symbol som de har lätt att minnas. Vår version har de typiska hornen för arten i norra och nordöstra Afrika.

Namnet är medvetet ”nonfigurativt” och ska i sin korta och lätta ordbild kännas inkluderande och självklart. Om man dissekerar det så ser man detaljer som cap för Kap horn och eri för Eritrea i ordet. Man kan även se cap som capital, vilket är ganska vanligt i namn för tidningsorganisationer och t ex radiostationer i Africa.

Varukorg
sv_SESvenska