fbpx

Lägg till din rubriktext här

Formgivning och konstruktion av frivillig nyhetswebb

Caperi är en nyhetswebb som bevakar Afrika i allmänhet och Afrikanska hornet i synnerhet. Den drivs utan tillskott av kapital och genom frivilligt arbete från skribenter.

Under hösten 2014 gjorde jag webbplatsens form, logotyp och hjälpte till med att tekniskt strukturera webbplatsen så att den blir lättarbetad för en mängd skribenter utspridda över hela världen.

caperi-macbookEtt flexibelt, responsivt gränssnitt som presenterar innehåll i ett högt tempo balanserat med flera nya annonsytor

[vc_column_text]Eftersom många av av nyhetswebbens besökare lever i exil är de mycket intresserade av att följa händelseutvecklingen i hemlandet. Gärna i en mer fokuserad och dedikerad rapportering än den som det nya hemlandets nationella medier kan erbjuda.

Allvarliga frågor så väl som mer triviala men inte mindre angelägna nyheter som framgångar för den Eritreanska cykelstjärnan Daniel Teklehaimanot eller landets första firidrottsguld.

Det grafiska uttrycket signalerar en viss stolthet och ska kännas mer nyhetsorganisation än bloggig. En känsla av att det här sedan länge är etablerat. Samtidigt som det ger den lite mer kaxiga känslan av en journalistisk vilja att berätta det som inte annars berättas.

Formspråket och layouten lyfter fram en fullpackad nyhetswebb med rubriktypografi och bildytor som ger tempo och kraft till innehållet.

Det finns en utmaning i och med den löst organiserade organisationen med frivilliga skribenter, de har inte möjlighet att leverera i en takt och med samma överblick som ett mediehus skulle kunna göra. Därför var det viktigt att formge sajten så att relaterad läsning hela tiden presenteras när man klickar sig ner djupare i nyheter kring en händelse eller i arkiv för ett vist ämne.

I samband med att jag skapade den nya webbtidningen Caperi.com gjorde jag den här logotypen. Uppdraget var att ta fram ett namn och en logotyp som är rappt och inkluderar hela Afrika, från Afrikanska hornet i nordöst till Kap horn i syd.

caperi-isakTemat är planerat för att återge bilder i generös storlek när skärmen tillåter det, samtidigt som innehållet anpassas för läsning på små mobilskärmar.

Varukorg
sv_SESvenska