fbpx

Agregue su texto de título aquí

Informe anual en la forma correcta

Kooperativa Förbundets digitala årsredovisning sticker i vår mening ut. Formgivning, gränssnitt och innehåll i hög kvalitet.
28 julio 2020

Informe anual en la forma correcta

Kooperativa Förbundets digitala årsredovisning sticker i vår mening ut. Formgivning, gränssnitt och innehåll i hög kvalitet.

– Enligt mig.

Och även enligt juryn i Publishingpriset 2020. 

Kooperativa Förbundets digitala årsredovisning sticker i vår mening ut, på en rad punkter.

När det blev klart att jag var betrodd med uppdraget att skapa en digital version av Kooperativa Förbundets årsrapport, visste jag vad jag hade att göra. Först luta dig tillbaka, lyssna, lära av min klient och sedan fånga essensen i organisationen i en webbpresentation som verkligen fungerar.

Projektet styrdes av Marcus Wilhelmsson, Vi Media och den tryckta versionen och stora bitar av den grafiska designen skapas av designern Pär Ek.

Det mest uppenbara är att den är gjord som en webbplats, därmed är alla de enskilda delarna av innehållet möjliga att på enklast möjliga sätt sprida. De är värda att spridas, för allt det enskilda innehållet håller alla en bra nivå och kan tilltala  nya mottagare långt utanför den väntade mottagarskaran.
 
Min roll som digital redaktör, formgivare och webbutvecklare i ett är att dra nytta av just den bredden. Verksamhetsberättelser på en kreativ nivå som passar ett påkostat onlinemagasin, finansiella rapporter och uttalanden i en fin och sober ny responsiv, rosa mall för siffror.
 
Mer intressant ur ett kreativt perspektiv är ambitionsnivån och genomförandet. 
 
Den första delen, verksamhetsberättelsen är skapad av erfarna yrkespersoner, från skribenter och fotografer till redaktörskap och webbproduktion. I Verksamhetsberättelsen tycker vi själva att vi bryter ny mark vad gäller svenska årsredovisningar online. Välskriva texter, utmärkt fotografi och lekfullt presenterat med gränsnittsarbete och redaktörskap utan vare sig mallar eller tekniska begränsningar. Det är möjligt genom att redaktören samtidigt är erfaren tidningsformgivare, UX- och gränssnittsprogrammerare.
 
Årsberättelsen är en mix av film, ljud, animerad infografik, text och bild. Varsamt använt och i vår mening på sätt ställen, vilket vi säkerställde genom att tänka både trycksak och digitalt , redan från första repportagebeställningen.

Digital årsredovisning för Kooperativa förbundet

Årsredovisning och årsberättelse som navigation
Navigationsmenyn (se bilden ovan) är kanske den mest udda bekantskapen. Den traditionella hierarkin med vertikalt eller horisontellt staplade sidtitlar har i den här produktionen vuxit ut till en hel startsida värdig ett onlinemagasin. En navigation som i praktiken är en ständigt tillgänglig startsida. 
 
Det är första året KF:s årsredovisning görs i en digital version på det här sättet. Vi förstod tidigt vad vi behövde göra för att nå den nivå vid strävade efter. Först lyssna och verkligen ta in förväntningar och endast kortfattat presentera möjligheter för att bygga upp den beställande organisationens vision. För att sedan fånga essensen i organisationen och det för året genomlysande temat, i en webbpresentation som verkligen fungerar.

Den så kallade bakvagnen, eller om man vill, redovisnings- och revisionsdelen är skapad i en mer responsiv hantering av tabeller och diagram än vad man är van att se. Vi har arbetat mycket med att göra redovisningen så behaglig vi kan i mobil vy. Noter till redovisningen är i den här produktionen länkade hänvisningar, och betydligt mer genomarbetade och utförliga än de förväntade fotnoterna.

Cesta de compras
es_ESEspañol